Kategorier
Guider

Nyfiken på boxbreaks?

Box breaking är ett snabbt växande fenomen de sista åren. I den här artikeln får du en bild av det är, hur det fungerar och vad du behöver tänka på. Avslutningsvis listar vi ett antal länkar för dig som vill vara med på ett break.

Vad är ett box break?

Ett box break (ibland också kallat group break) innebär att en du köper en andel i ett case, en box eller ett paket med samlarkort. I Sverige förekommer framförallt breaks av hockeykort, men det har på sista tiden också dykt upp boxbreak av Pokémonokort, NBA och NFL-kort i Sverige. Break av fotbollskort förekommer främst i USA och Asien.

En stark orsak till breakens framfart är de skenande priserna gjort det dyrt att köpa samlarkort själv. Breaks kan därför vara en kostnadseffektiv väg att potentiellt få svårare och sällsyntare kort utan att behöva köpa en hel box av samlarkort själv.

Breaks har också blivit väldigt uppskattade till följd av sitt sociala inslag, där box breaken oftast streamas i realtid. Vilket innebär att de flesta deltagarna är med och engagera sig i streamen.

Hur fungerar box breaks?

Ett boxbreak (eller group break) kan genomföras på ett flertal sätt och bestäms av breakern (personen som säljer andelarna och öppnar boxen/boxarna) Här nedan följer några av de mest förekommande inslagen:

  • Välj ett lag (’Pick your team’ eller PYT): genom att köpa ett lag (eller flera) i breaket erhåller du alla kort med det laget. Priserna skiljer sig åt mellan lagen och varierar utifrån faktorer som populäritet och specialkort
  • Välj ett paket: Inte så vanligt, men förekommer i mindre breaks om en låda eller i breaks där antalet kort per paket är få. Går till så att du innan breaket börjar får välja ett numrerat paket, eller blir lottad ett numrerat paket (se Drafts nedan), från vilket du erhåller alla kort
  • Draft: Innan breaket börjar sker en draft som går till så att breakern använder sig av en slumgenerator för att lotta fram en draft-ordning. Efter att alla korten har blivit dragna får deltagarna i tur och ordning utifrån draftlistan, välja varsitt kort. Näste person på tur får då välja bland återstående (ej draftade) kort och så vidare
  • Divisions break: Här köper deltagarna samtliga lag från en viss division. Inte så vanliga, men ett kul inslag som möjliggör fler kort till dig och därmed större möjlighet att få de saftigaste hitsen.

I vissa fall kan det förekomma lokala varianter eller avvikelser till ovan så ett tips är att altid gå igenom vilka regler som gäller för respektive break så att du vet vad du köper in i.

Vad kostar ett box break?

Priserna varierar beroende på vilken produkt som öppnas, hur många enheter som öppnas samt hur eftertraktade de potentiella korten är. Det kan vara värt att tänka på att du i många break inte är garanterad att få några kort, men oftast så är ett break ett kostnadseffektivare inslag än att köpa en hel box samlarkort själv.

Utöver själva andelen för boxen, så betalar du allt som oftast ett påslag som breakern tar för utförandet av tjänsten. Mer om det nedan.

Vad gör en breaker ?

En breaker är den person som arrangerar ett boxbreak. Han eller hon köper in boxarna, sätter priserna för breaket, lottar eventuell draftordning, öppnar boxen/boxarna och livesänder när så sker. Vidare så är han eller hon också ansvarig för att posta korten till de olika deltagarna efter avslutat break. Många breakers erbjuder också lagring av kort för s.k. consignment eller andra tjänster så som gradering eller försäljning av kort.

Därför borde du testa ett boxbreak

Det första anledningen som poppar upp kring varför du i alla fall borde testa ett box break är communityn. Samlarhobbyn erbjuder få andra inslag där möjligheterna att nätverka och lära känna nya samlare är lika stora.

Erfarna breakers är i månt och mycket att lika med gaming streamers och är otroligt duktiga på att underhålla och skapa en känsla av gemenskap och samhörighet. Inte sällan så delar samlare glädjen över hits med dig och många gånger kan du rent av omsätta korten direkt under pågående break, vilket spar enormt mycket tid.

Vidare så är det idag det kanske lättaste sättet att köpa samlarkort på, undantaget att köpa så kallade singlar. Boxar och paket med samlarkort har snabbt blivit kostsamma, varpå ett break kan erbjuda dig möjligheten att komma över exklusiva kort för en bråkdel av kostnaden.

Box breaking och gambling

Avslutningsvis kan det vara relevant att betona att box breaking har en potential att föda ett spelberoende. Breaks har ännu inte likställts med gambling, men minns väl att flera digitala motsvarigheter så som exempelvis loot-boxes kommit att betraktats som gambling och därför reglerats i flera länder globalt.

1 svar på ”Nyfiken på boxbreaks?”