Kategorier
Guider

Den stora guiden till hur du köper samlarkort

Trots att samlandet är på frammarsch och att vi globalt ser en tillväxt i antalet som både köper och säljer samlarkort kan det för oss i norden vara svårt att köpa nya basketkort, fotbollskort eller för den delen hockeykort. I alla fall om vi tänker oss att vi vill köpa dem på det traditionella sättet, i form av ett paket eller en box. För det var ju så vi gjorde på 90 talet, eller hur?

Idag kan du köpa nya (och även gamla) samlarkort på en rad olika sätt. I den här guiden går vi igenom några olika sätt att köpa samlarkort såsom hockey-, basket- och fotbollskort samt också bra set och serier att hålla utkik efter. Avslutningsvis följer lite tips och tänkvärda medskick till dig som letar efter att köpa samlarkort. 

Vill du direkt navigera dig till mängder av tillgängliga kort att köpa kan eBays kategori Sports Cards vara att rekommendera.

Idag kan du köpa samlarkort på en rad olika sätt

Som vi inledde med är du idag inte bara bunden till att köpa samlarkort i form av paket eller boxar på den lokala bensinmacken. Faktum är att du knappt kan köpa sportkort i en butik idag till följd av den låga efterfrågan sedan boomen på 90-talet. Är du ute efter TDC (trading card games så som Magic the gathering eller Pokémon) är det desto enklare att få tag på bilder i den fysiska handeln.

Är det boxar och paket av samlarkort du är ute efter, går dessa i regel att beställa från nischad butik. Framförallt internationella, men det finns också ett fåtal svenska e-handlare som säljer samlarbilder.  

Annars är det idag desto vanligare att samlare köper enstaka kort, så kallade singlar. En marknad som växt fram, dels till följd av de ofta många produkterna på marknaden, dels till följd av den höga efterfrågan på varje produkt gjort att boxar och paket blivit kostsamma. Men också genom att internet möjliggjort att vi idag enkelt kan söka och hitta precis det kort vi är ute efter. 

Jag vill köpa samlarkort i form av paket och boxar

Ett samlarkort kommer i regel ur ett paket med ett eller flera kort. Varje kort har ett förbestämt odds att hittas i ett paket. 

Exempelvis faller kort ur det populära Upper Deck Young guns-setet 1 på 4. Vilket förenklat betyder att det i vart fjärde paket finns ett kort ur det setet. Leker vi med tanken på att alla spelare i setet producerats i lika många antal och att du får chansen att öppna det absolut första paketet skulle nedan beräkning kunna vara tillämpbar:

 • Odds för ett kort ur setet: 1/4
 • Antal spelare i setet: 50 st
 • Sannolikhet att träffa spelare X: 0,25 % * 2 % = 0,5 %

Med andra ord skulle du ha en halv procent chans på varje paket att träffa rookie-kortet på en specifik spelare. 

Men tänk om just de paket som innehåller ett kort ur det specifika settet redan är urplockade? För att förbättra dina odds kan du istället köpa en box, som i sin tur innehåller ett antal paket. Likt paketeten kommer även boxarna med odds. Säg att boxen innehåller 20 st paket så skulle den ex innehålla fem st Young gun kort i exemplet ovan.

Vissa set kan falla ex 1 på 10 boxar, vilket med 20 st paket/box skulle innebära ett paketodds som är 1:200.

För att förbättra dina odds ytterligare kan du då köpa ett s.k. case, som är en låda med ett förbestämt antal boxar (är det någon som nu tänker på de ryska babushka dockorna?) där även casen kommer med sina odds. Innehåller caset 10 st boxar skulle oddset för det specifika setet vara 1:1 på case-nivå. 

Snabbt kanske du inser att det är ett lotteri att köpa paket och boxar, i varje fall om du söker efter ett specifikt kort eller vill investera i samlarkort. 

Däremot finns det inte mycket som slår känslan och spänningen av att öppna ett paket eller ännu hellre en box. Vilket gör att paket och boxar framförallt är bra presenter (att ge samlarkort i julklapp, födelsedagspresent, mordsdagsgåva eller farsdagsgåva är alltid en uppskattad överraskning) till någon som uppskattar dem. 

Var kan jag köpa paket och boxar med samlarkort 

I första hand kan du vända dig till någon av våra renodlade svenska webbutiker för samlarkort:

Coolcard

Sveriges största företag med såväl e-handel som fysisk butik i Karlstad. Här kan du med andra ord köpa ex hockeykort i butik. Verksamma sedan 1999, grym service och en motor till de samlarkortsmässor vi har i Sverige. 

Är framförallt inriktade på hockeykort och pokémonkort, men har också några serier av fotbollskort. Här kan du köpa allt ifrån paket till boxar och case. En rekommendation kan vara att förbeställa dina kort om det är någon speciell serie du är ute efter, dels till följd att de säljs slut men också till följd av att priserna tenderar att gå upp i samband med release.  

Cardland

E-handel för dig som ex vill köpa hockeykort (du kan här köpa både nya och gamla hockeykort) men du kan också hitta ex amerikanska fotbollskort. Cardland har en väldigt trevlig retrohörna för dig som söker 90-tals nostalgi. 

Cardland erbjuder också s.k. personliga box-breaks, mer om det under avsnittet om att köpa lösa samlarkort. 

Skulle det visa sig att du inte hittar vad du söker i Sverige – vanligen till följd av att produkterna har hunnit sälja slut – finns det en rad internationella webbplatser att titta på. Betänk dock att du i regel beskattas med moms och tull om du köper varor utanför EU. 

Bra webbutiker för att köpa samlarkort utomlands:

Dacardworld

Extremt välsorterad med prisvärda, dagliga erbjudanden. Nya erbjudanden publiceras i regel under natten och är väl värda att titta in. I synnerhet i samband med större helgdagar så som black friday, fars dag och fjärde juli. I regel kommer du inte hitta bättre black friday rabatter på samlarkort någon annanstans. 

En nackdel är att många av de nyare produkterna, framförallt de från Upper deck, ej får distribueras utanför USA. Något du kan komma runt genom att använda dig av en amerikansk post-tjänst.

Steelcity Collectibles  

Stort sortiment och välsorterad REA-sida. Har själv ingen erfarenhet av att handla härifrån.

Panini America

Leverantör av populära serier så som Prizm, Select, Flawless, Optic mfl. Populära produkter kan vara smarta att förboka direkt hos leverantören för att undvika att de blir allt för dyra. I regel är efterfrågan dock så stor att siterna riskerar att krascha i samband med släpp. Men den ekonomiska uppsidan kan göra det värt att hänga på låset. 

Ett aktuellt exempel är släppet av 2019-20 Panini Impeccable Soccer, som vid lansering kostade $799,95 (slutsålt) och nu säljs hos återförsäljarna för runt $1100. 

Topps

En annan leverantör som framförallt har tunga produkter inom Baseball och amerikansk fotboll, men har även rättigheter till tyska bundesliga och Champions league. 

Upper deck epack

En tredje leverantör, med rättigheter för NHL. Här kan du köpa digital paket och boxar. Efter öppning kan du välja få dina bilder levererade direkt hem i brevlådan som riktiga, fysiska exemplar. Men du kan också byta och sälja dina digital kort på plattformen. 

Jag vill köpa lösa samlarkort

Vill du hellre köpa lösa hockey- & fotbollskort finns en rad ytterligare alternativ, även om några av de som är presenterade under paket och boxar också säljer lösa samlarkort. 

Här kommer vi att dela in varje återförsäljare i grupper, dessvärre kommer det inte att vara möjligt att lista precis alla alternativ. Så om du saknar någon (kanske dig själv?) flagga gärna till så kan du bli listad här. 

Auktionssajter och andra marknadsplatser 

Det här är en kategori som framförallt har dominerats av auktionshusen, men på senare år har allt fler aktörer tillkommit i takt med att marknaden växt och börjat samla på kort på nya sätt. 

eBay

Behöver ingen närmre presentation. Har blivit lite sämre sista året, till följd av att du numera tvingas betala amerikansk skatt på dina köp (läggs på i samband med checkout). Värt att komma ihåg också är att många av säljarna väljer att skicka de kort du köpt genom eBays global shipping program vilket kan göra ditt köp (ursäkta språket) svindyrt. 

Uppsidan är dock storleken, det finns ingen annan marknadsplats som samlar så många köpare och säljare vilket gör att utbudet är enormt. Kan också lägga till att du så klart även kan köpa boxar och paket på eBay. 

Tradera

Vår svenska auktionssite. Du kommer framförallt kunna köpa äldre hockeykort på tradera, samt andra typer av äldre samlarkort (så som filmisar, alfakort och äldre fotbollskort) 

Comc

En marknadsplats som till skillnad från ex eBay och Tradera inte är uppbyggt kring auktioner där transaktionen av objektet sker direkt mellan köparen och säljaren. Här skickar säljaren in sina kort till Comc, sätter en pris, köparen kan acceptera pris eller skicka ett bud och vid en överenskommelse flyttas kortet rent fysiskt från säljaren till köparens konto. 

Comc är ett smart alternativ för den som vill bygga set, vill minimera fraktkostnaderna och som rent generellt vill minska the cost of doing business. 

Starstock
Likt Comc finns korten rent fysiskt hos marknadsplatsen, men här är skillnaden framförallt att du som köpare listar vilket kort du vill köpa och till vilket pris. Varpå säljarna kan välja att acceptera och kortet flyttas rent fysiskt från säljaren till köparen.


Här är det just nu, bara möjligt att köpa de mest likvida sporterna och korten. Vilket betyder att du bara hittar basketkort, baseballkort och amerikansk fotbollskort. 

I stort samma samma fördelar som Comc, endast en korttransaktion oberoende av antal köp och låga/inga kostnader för köpare. 

StockX
I grunden en handelsplats för sneakers, men har med tiden växt med andra samlarprodukter och samlarkort. Påminner väldigt mycket om en handelsplats för aktier, med de mest likvida objekten samt sälj- och köpkurser. Har en funktion som de andra handelsplatserna saknar, där du kan se hur marknadspriset utvecklats 

Sociala medier

Sociala medier är en väldigt bra kanal för att köpa samlarbilder. Möjligheterna att göra bra deals är i regel god och du undviker många av de kostnader som du tvingas betala i många av de andra kanalerna. Två regler som är bra att bära med sig i sociala medier, det gäller egentligen alla marknadsplatser, men i synnerhet sociala medier. Om något ser för bra ut för att vara sant så är det normalt också så och kolla gärna om du kan få “vouch” (omdömen/utlåtande) på säljaren innan ni fullföljer en deal.

När det gäller sociala medier är det framförallt Instagram och Facebook som är värda att kolla upp. Även även kanaler som Twitter och Tik-Tok är populära i samlarkretsar. 

På Instagram kan du hitta massor av dealers som marknadsför sina kort, antingen i rena poster eller som storys. Följ konton av populära dealers, sök på hashtags och var en del av dialogen är tre bra tips för att komma igång på Instagram.

På Facebook sker affärerna framförallt i olika grupper. Här nedan följer namnet på några grupper som är bra att följa (lite beroende på vad du är intresserad av)

Svenska

 • Hockeykort och samlarbilder
 • Hockeykort – Köp & sälj

Europeiska

 • Euro hockey cards; Trade, sell and groupbreaks 

Internationella

 • Soccer breakers (Buy/Sell/Trade) 
 • Soccer, Football Cards: Buy, Sell, Trade, Break
 • No drama hockey card sales.

Razzar

Först kan razzar kännas aningen obegripligt. Vad är en razz är ingen dum frågeställning. En razz kan liknas vid ett lotteri och är ett populärt fenomen inom såväl samlarkort som sneakers, för den som vill köpa eller sälja ett objekt. En razz har normalt fem delar

 1. Objektet eller objekten som säljaren vill razza ut
 2. De villkor som razzen omfattas av
 3. Köparen genomför betalning
 4. Vinnaren utses
 5. Objektet eller objekten skickas till köparen. 
Objektet eller objekten som säljaren vill razza ut 

Det är inte ovanligt att säljaren väljer att sälja dyrare och exklusivare kort genom en razz. Framförallt ger razzen köparen en möjlighet att köpa ett kort som kanske ligger utom budget och samtidigt säkerställa en god avans i händelse av att denna själv väljer att sälja kortet vidare. 

I Sverige är razzar väldigt vanligt när det gäller försäljning av kort som tingar ett pris på +500 kr, i alla fall när det gäller publika trades. 

De villkor som razzen omfattas av

En razz är ett lotteri, som köpare ska du vara väl medveten om att du tar en risk även om kostnaden är låg. I värsta fall kan det falla sig så att du inte vinner och att du därmed kastat pengarna i sjön.

En razz kommer i regel med villkor kring

 • Ett förbestämt antal platser/spots
 • Pris per plats/spot
 • Eventuell spot-rabatt vid köp av flera
 • Antal vinnare (avser razzen bara ett objekt har den i regel också bara en vinnare) 
 • Hur vinnaren/vinnarna kommer att utses (normalt används en slumpgenerator så som random.org)
Köparen genomför betalning

När razzen är fylld, dvs när alla platser/spots är tagna behöver alla deltagare genomföra sina köp vartefter razzen starts. 

Vinnaren utses

Precis som redan nämnts så används allt som oftast en slumpgenerator så som random.org. Säljaren klistrar in en lista med alla deltagare och genererar därefter en vinnare. Normalt körs genereringen tre gånger, varefter den som listas överst efter den tredje genereringen utses till vinnare. Hela händelseförloppet spelas in och en video delas för att säkerställa att allt gått rätt till. 

Objektet eller objekten skickas till köparen

Säljaren delar i regel videon med en spoilervarning och uppmaning till vinnaren att ta kontakt genom att skicka sin adress som PM vartefter säljaren kan posta vinsten. 

Gruppbreaks 

Ett gruppbreak kommer likt en Razz med ett spänningsmoment, där du genom att satsa en liten slant kan vinna ganska stort. 

När det kommer till ett gruppbreak så köper du inte chansen att få ett specifikt kort, utan snarare en andel i en eller flera samlarboxar. Vilka öppnas live på Facebook / Instagram / Youtube / Twitch. 

Gruppbreaks är otroligt populära och kan liknas vid shower där publiken har möjlighet att interagera med arrangören. Är du bekant med gaming-streamers kommer du ganska snabbt känna igen dig. 

Ett gruppbreak har likt en razz fyra delar:

 • Vilka objekt (samlarboxar) som ska öppnas samt hur många
 • Villkoren för breaket, dvs. vad det är för typ av break (player-break, team-break eller ett random-break) 
 • Ett pris per plats/spot
 • Köparen genomför betalning
 • När breaket kommer att ske
 • Korten skickas till köparen. 
Vilka boxar som ska öppnas

Vanligen två eller fler boxar, i många fall öppnas hela case vilket ger dig som köpare en fördel som är svår att uppnå när du öppnar egna boxar. Precis som redan nämnts under “Jag vill köpa samlarkort i form av paket och boxar” så förbättrar fler boxar i regel dina odds att träffa det eller de kort du hoppas på. Genom att köpa in på en andel av ett större antal objekt blir det i regel också billigare än att köpa boxar själv. 

Oftast så innehåller ett break flera boxar av samma serie, men det händer också att ett break innehåller flera olika boxar från samma sport. 

Villkoren för breaket

De vanligaste typerna av break är

 • Player-break: köparen köper in på en specifik spelare. Vilket innebär att denna får alla kort som dras med denna spelare på 
 • Team-break: köparen köper in på ett specifikt lag. Vilket innebär att denna får alla kort som dras med detta lag på 
 • Random-break: kan antingen vara team-random eller player-random. Vilket lag eller vilken spelare du som köpare får genereras i regel på samma sätt som hur en vinnare dras i en razz. 

Det kan vara värt att lägga till att även s.k. personal box-breaks förekommer. Dvs att du köper en hel box som breakern öppnar till dig. 

Ett pris per plats/spot

Priset varierar beroende på antal boxar som ska öppnas samt vilka lag och spelare som är attraktivast. 

Köparen genomför betalning

Som köpare så betalar du breakern innan breaket kan starta 

När breaket kommer att ske

Till skillnad från en razz som oftast genomförs så snart alla betalt sina platser, så sker gruppbreaks på förutbestämda dagar och tider. Större breakers har ett eller flera fasta tillfällen per vecka. 

Korten skickas till köparen 

När breaket är klart skickar breakern hem dina kort till dig. Många breakers erbjuder lagring av kort till deltagare som återkommande deltar i breaks. Detta för att minimera din fraktkostnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *